đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Scratch + Arduino = Ardublock

| | | | | LĂ€stid: 2 minuter (2258 tecken)

"Ge utvecklingen nÄgot Är till sÄ har vi experimentlÄdan Den Lille Elektriker uppdaterad för 2000-talet." Det Àr den direkta associationen nÀr jag tillsammans med dottern bygger ett tjuvlarm till hennes rum med hjÀlp av en Arduino-krets och det grafiska programmeringsverktyget Ardublock.

Ardublock gör det möjligt att blockprogrammera Arduino.

"Ge utvecklingen nÄgot Är till sÄ har vi experimentlÄdan Den Lille Elektriker uppdaterad för 2000-talet."

Det Àr den direkta associationen nÀr jag tillsammans med dottern bygger ett tjuvlarm till hennes rum med hjÀlp av en Arduino-krets och det grafiska programmeringsverktyget Ardublock.

Tillsammans har vi tidigare experimenterat med elektronik i den fysiska vÀrlden, med hjÀlp av Little Bits. Men begrÀnsningarna satte snart stopp, de magnetiska elektronikklossarna lÀt oss inte bygga det vi ville. IstÀllet började jag snegla pÄ den populÀra Arduino-plattformen.

NÀr mikrokontrollern kompletteras med rörelsesensorer, servomotorer, lysdioder och andra delar gÄr det att bygga riktigt roliga projekt. Men Àven om en ÄttaÄring kan förstÄ den övergripande logiken Àr utmaningen att skriva programkod i Arduinos sprÄk stor. Jag dikterade, hon skrev, jag försökte förklara vad som hÀnde, hon testade pÄ egen hand att Àndra ett vÀrde hÀr eller dÀr.

Med Ardublock sĂ€nks tröskeln rejĂ€lt. Öppen kĂ€llkods-verktyget hĂ€mtar inspiration frĂ„n Scratch, dĂ€r man skapar egna spel med hjĂ€lp av "pusselbitar" istĂ€llet för att skriva kod pĂ„ engelska.

Med Ardublock fÄr vi tillgÄng till liknande pusselbitar i ett grafiskt verktyg. I en gul loop stoppar vi in block för variabler, sensorer och if-satser.

Plötsligt gĂ„r det att se hur programmet fungerar: AvstĂ„ndssensorn mĂ€ter hur lĂ„ngt det Ă€r till nĂ€rmaste objekt, sen kontrollerar Arduinon resultatet och bestĂ€mmer om röd eller grön lampa ska tĂ€ndas. Är avstĂ„ndet riktigt kort lĂ„ter vi Ă€ven högtalaren tjuta. Och sen ser loopen till att allt görs om och om igen.

TyvÀrr innehÄller Ardublocks bibliotek inte pusselbitar för alla komponenter vi har pÄ bordet. Planerna pÄ att anvÀnda en infraröd fjÀrrkontroll för att styra servomotorn faller till exempel. Hade jag dÀremot upptÀckt Ardublock innan jag köpte vÄrt Arduino-paket hade problemet varit mindre.

Ardublock har stort stöd för moduler frÄn DF Robot och Thinkerkit, tillrÀckligt mÄnga för att bland annat kunna konstruera enklare robotar som navigerar med hjÀlp av en uppsÀttning sensorer.

Ardublock finns fortfarande bara pÄ engelska. SjÀlvklart hade det varit trevligt om nÄgon bestÀmde sig för att göra en översÀttning till svenska, men mÀngden termer Àr inte sÄ stor att det stÀller till nÄgra större problem.

Det trÄkiga, enligt dottern, Àr istÀllet att programmera tillsammans med en vuxen som inte lÀst pÄ ordentligt utan mÄste titta i kopplingsscheman och lÀsa pÄ nÀtet för ofta.

Se det som ett tips frÄn en förÀlder till en annan: Ordentliga förberedelser innan ni sÀtter er tillsammans!

Artikeln publicerades ursprungligen i Ny Teknik.